Фотогалерея
Популярні новини
Архів новин
Квітень 2024 (5)
Березень 2024 (12)
Лютий 2024 (9)
Січень 2024 (11)
Грудень 2023 (6)
Листопад 2023 (5)




» » Щодо правомірності проведення відділами освіти тестування вчителів.

Щодо правомірності проведення відділами освіти тестування вчителів.

Відповідно до пункту 1.5 Типового положення про атестацію педагогічних працівників, затвердженого наказом МОН України від 6.10.2010 року №930, атестація педагогічних працівників навчальних та інших закладів є обов’язковою.
Тестування вчителів не передбачено чинним законодавством. Разом з тим, воно може бути проведено, як експеримент, згідно наказу відділу освіти, закладу освіти за згодою педагогічних працівників з метою виявлення прогалин у викладенні окремих предметів вчителями та прийняття заходів щодо покращення якості навчально-виховного процесу, результатів ЗНО учнів.
За категоричної відмови вчителів приймати участь у експерименті законних підстав притягнути їх до дисциплінарної відповідальності немає.
Відповідно до статті 48 Закону України «Про освіту» порядок, види та форми проведення моніторингу якості освіти затверджується центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки.
Такий порядок не прийнято МОН України.
З огляду на те, що відповідно до ч.2 ст.54 Закону України «Про освіту» педагогічні працівники зобов’язані підвищувати свій професійний рівень, виконувати освітню програму для досягнення здобувачами освіти передбачених нею результатів навчання, проведений експеримент є виправданим та спрямованим на усунення проблем, пов’язаних із зовнішнім незалежним оцінюванням учнів.
Роз’яснюємо, що відповідно до п.1.9 Типового положення про атестацію педагогічних працівників за поданням керівника, педагогічної ради навчального закладу, органу управління освіти у разі зниження педагогічним працівником рівня професійної діяльності може бути проведено позачергову атестацію.