Фотогалерея
Популярні новини
Архів новин
Квітень 2024 (7)
Березень 2024 (12)
Лютий 2024 (9)
Січень 2024 (11)
Грудень 2023 (6)
Листопад 2023 (5)




» » Відповідь Департаменту фінансів облдержадміністрації.

Відповідь Департаменту фінансів облдержадміністрації.

Департамент фінансів облдержадміністрації на виконання резолюції голови обласної державної адміністрації В. Коровія від 11.09.2018 року опрацював лист Вінницької обласної організації профспілки працівників освіти і науки України від 06.09.2018 року №193 і повідомляє.
Відповідно до пункту 2 статті 4 Бюджетного кодексу України, якщо іншим нормативно-правовим актом бюджетні відносини визначаються інакше, ніж у цьому Кодексі, застосовуються відповідні норми цього Кодексу. Згідно пункту 1 статті 51 Бюджетного кодексу України, керівники бюджетних установ утримують чисельність працівників та здійснюють фактичні видатки на заробітну плату, включаючи видатки на премії та інші види заохочень чи винагород, матеріальну допомогу лише в межах фонду заробітної плати, затвердженого для бюджетних установ у кошторисах. Отже, наявність незабезпеченої потреби бюджетного закладу в заробітній платі унеможливлює нарахування та виплату премій та інших видів заохочень чи винагород, матеріальної допомоги.
Необхідно вказати, що згадане доручення заступника голови обласної державної адміністрації Броварника В.М. спрямоване саме на усунення випадків незабезпеченої потреби в заробітній платі бюджетних закладів. Тому, бюджетні заклади, в яких потреба в заробітній платі забезпечена в повному обсязі, можуть виплачувати стимулюючі виплати, з урахуванням зазначених статтею 51 Бюджетного кодексу України обмежень.
Що стосується виплати педагогічним працівникам щорічної грошової винагороди за сумлінну працю, зразкове виконання покладених на них обов'язків, то така виплата є обов’язковою і гарантується державою відповідно до статті 57 Закону України «Про освіту». Проте цією ж статтею закону зазначається, що винагорода виплачується в розмірі до одного посадового окладу (ставки заробітної плати), а саме верхня межа грошової винагороди за сумлінну працю педагогічним працівникам обмежена розміром посадового окладу, а нижня межа залежить від рівня виконання посадових обов'язків окремим педагогічним працівником та затвердженим у відповідному бюджеті фондом оплати праці.
Таким чином, Департамент фінансів облдержадміністрації вважає, що щорічна грошова винагорода педагогічним працівникам за сумлінну працю, зразкове виконання покладених на них обов'язків є обов’язковою виплатою, проте її розмір має визначатися з урахуванням наявних бюджетних призначень на оплату праці.
Завантажити:Vdpovd-Departamentu-fnansv-oblderzhadmnstracyi.pdf [117,19 Kb] (cкачиваний: 59)