Фотогалерея
Популярні новини
Архів новин
Квітень 2024 (6)
Березень 2024 (12)
Лютий 2024 (9)
Січень 2024 (11)
Грудень 2023 (6)
Листопад 2023 (5)




» » Лист голові Вінницької обласної державної адміністрації Коровію В.В.

Лист голові Вінницької обласної державної адміністрації Коровію В.В.

Ставимо Вас до відома, що 08.08.2018 року Вашим заступником В.Броварником було дано доручення під №01.01-13/4857 головам райдержадміністрацій, міським головам міст обласного значення, головам ОТГ спільно з Департаментом освіти і науки ОДА вжити невідкладних заходів з оптимізації малокомплектних шкіл, штатів і контингентів та призупинення виплати стимулюючих складових заробітної плати у 2018 році працівникам закладів освіти.
Департамент освіти і науки Вінницької ОДА запропонував вилучити з даного доручення пункт 2.5 як такий, що не підлягає виконанню.
Разом з тим, до обкому Профспілки надходять численні звернення освітян з приводу прийняття рішень органами влади щодо скасування виплати у 2018 році педагогічним працівникам закладів освіти винагороди за сумлінну працю, зразкове виконання покладених на них обов’язків.
Прийняття таких рішень органами влади на місцях не відповідають чинному законодавству з наступних підстав.
Відповідно до статті 57 Закону України «Про освіту» держава гарантує та забезпечує виплату педагогічним працівникам щорічної грошової винагороди за сумлінну працю, зразкове виконання покладених на них обов’язків.
Умови розміру оплати праці працівників установ та організацій, що фінансуються з бюджету визначаються Кабінетом Міністрів України, про що зазначено у ст.8 Закону України «Про оплату праці».
Постановою Кабінету Міністрів України від 5 червня 2000 року №898 затверджено порядок надання щорічної грошової винагороди педагогічним працівникам навчальних закладів державної та комунальної форми власності за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків, який поширюється на педагогічних працівників дошкільних, загальноосвітніх та інших навчальних закладів, крім тих, які працюють за сумісництвом та осіб, що мають порушення виконавчої та трудової дисципліни.
В кошторисах закладів освіти обов’язково передбачаються кошти для здійснення цієї виплати педагогічним працівникам.
Розмір щорічної грошової винагороди не може перевищувати одного посадового окладу ( ставки заробітної плати) з урахуванням підвищень.


Відповідно до п.6.1.7. колективної Угоди між Департаментом освіти і науки Вінницької обласної державної адміністрації та комітетом Вінницької обласної організації Профспілки працівників освіти і науки на 2017-2020 роки розмір коштів, які виділяються для виплати винагороди за сумлінну працю педагогічним працівникам не може бути меншим 50 відсотків посадового окладу ( ставки заробітної плати).
Сторони колективної угоди у п.6.3.30 рекомендували керівникам закладів, установ, освіти і науки виплачувати педагогічним працівникам винагороду за сумлінну працю в розмірі не менше 50 відсотків посадового окладу ( ставки заробітної плати) в кінці навчального або фінансового року, до Дня працівників освіти, при звільненні з роботи.
Як правило, така виплата здійснюється до Дня працівників освіти, який у 2018 році припадає на 7 жовтня. У минулому році середній розмір виплаченої винагороди по області склав 74%, що було озвучено на освітянський конференції перед початком 2018-2019 року в серпні.
Освітня субвенція відповідно до статті 1032 Бюджетного кодексу України та місцеві бюджети передбачали здійснення цієї виплати педагогічним працівникам у 2017 році.
Скасування цієї виплати або її безпідставне зменшення перед Днем працівників освіти призведе до обурення та масових протестів педагогічних працівників закладів освіти області неправомірними діями влади.
На вимогу освітян та з метою недопущення прийняття органами влади на місцях незаконних рішень просимо Вас внести зміни до доручення Вінницької ОДА від 08.08.2018 року №01.01-13/4857 та вилучили п.2.5. як такий, що не відповідає чинному законодавству.
Для інформування членів Профспілки працівників освіти і науки письмову відповідь на наше звернення просимо надіслати на адресу облорганізації.
Додаємо копію листа за підписом заступника голови Вінницької ОДА І.Івасюка.


Голова облорганізації Профспілки С.Пугачов

Завантажити:List.doc [107,5 Kb] (cкачиваний: 55)