Фотогалерея
Популярні новини
Архів новин
Квітень 2024 (5)
Березень 2024 (12)
Лютий 2024 (9)
Січень 2024 (11)
Грудень 2023 (6)
Листопад 2023 (5)




Щодо оплати праці.

Інформуємо Вас про те, що на виконання доручення обласної державної адміністрації від 08.08.2018 року №01.01-13/4857 щодо забезпечення потреби в коштах на заробітну плату, вжиття заходів із упорядкування (оптимізації) мережі, штатів та континентів у 2018 року департаментом фінансів Вінницької обласної державної адміністрації надано відповідь першому заступнику голови ОДА Гижку А.П. від 14.09.2018 року №05-2-19/2380-20-19, в якій зазначено, що станом на 1.09.2018 року незабезпечена бюджетними призначеннями потреба в коштах на оплату праці в закладах освіти області становить 113452,8 тис. грн..
Найбільший обсяг незабезпечення є в бюджетних установах і закладах міста Вінниці, Козятинського, Барського та Могилів-Подільського районів.
Додатково потребують коштів на оплату праці Тиврівський, Томашпільський, Хмільницький, Шаргородський, Іллінецький, Немирівський, Ямпільський, Липовецький, Тульчинський, Крижопільський, Піщанський,К алинівський, Тростянецький райони.
У відповіді зазначено, що не всі місцеві органи влади із належним рівнем відповідальності підійшли до виконання доручення ОДА від 08.08.2018 року №01.01-13/4857 щодо забезпечення потреби в коштах на заробітну плату, вжиття заходів із упорядкування (оптимізації) мережі, штатів та контингентів у 2018 році.
У відповіді висловлено прохання до Гижка А.П. втрутитись у ситуацію та доручити усім виконавцям забезпечити якісне його виконання, а саме провести заходи з оптимізації мережі закладів освіти, штатів та контингентів.
Нагадуємо, що обласною організацією Профспілки працівників освіти і науки підготовлено звернення до голови Вінницької ОДА Коровія В.В. №192 від 6.09.2018 року з проханням вилучити п.2.5 розпорядження щодо скасування виплати щорічної грошової винагороди за сумлінну працю педагогічним працівникам у 2018 році.
Звертаємо увагу голів районних (міських) організацій Профспілки працівників освіти і науки на дотримання чинного законодавства, положень угод, колективних договорів при прийнятті місцевими органами влади заходів із упорядкування (оптимізації) мережі, штатів та контингентів у 2018 році.
З метою упередження прийняття незазаконних рішень роз’яснюємо наступне.
Відповідно до ч.2,3 ст.66 Закону України «Про освіту» до повноважень районних, міських рад та ради об’єднаних територіальних громад,сільських, селищних рад входить заснування, реорганізація, ліквідація закладів освіти, забезпечення їх діяльності та розвитку.
Прийняттю рішення про реорганізацію або ліквідацію закладу освіти має передувати проведення процедури узгодження цього питання з первинною профспілковою організацією закладу освіти, про що зазначено у ст.494 КЗпП України, ст.22 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності».
Професійні спілки мають право вносити пропозиції відповідним органам про перенесення строків або тимчасове припинення чи відміну заходів, пов’язаних з вивільненням працівників, які є обов’язковими для розгляду.
При прийнятті рішень профспілковими комітетами необхідно керуватись пунктом 4.1.6 Угоди між Департаментом освіти і науки Вінницької ОДА та комітетом Вінницької обласної організації Профспілки працівників освіти і науки на 2017-2020 роки, в якому Департамент взяв зобов’язання не допускати в закладах освіти і науки масових звільнень працюючих з ініціативи власника або уповноваженого ним органу ( понад 3 відсотки чисельності працівників упродовж календарного року) , а також сприяти відміні органами місцевого самоврядування, державної виконавчої влади незаконно прийнятих ними рішень, які стосуються ліквідації, реорганізації закладів освіти і науки, скорочення чисельності або штату працівників.
Пунктом 5.2.12 цієї Угоди заборонено звільнення педагогічних працівників з ініціативи адміністрації у зв’язку з ліквідацією, реорганізацією закладів освіти, скороченням штатів серед навчального року. Ліквідацію, реорганізацію закладів освіти, проводити по закінченню навчального року.
Що стосується скорочення штатних посад непедагогічних працівників необхідно керуватись Типовими штатними нормативами закладів загальної середньої освіти, затвердженими наказом МОН України від 06.12.2010 року №1205 та Типовими штатними нормативами дошкільних навчальних закладів, затвердженими наказом МОН України від 04.11.2010 року №1055.
Обома наказами МОН України зобов’язало керівників закладів загальної середньої та дошкільної освіти привести штати цих закладів у відповідність із Типовими штатними нормативами.
Отже, скорочення штатних посад непедагогічних працівників провадиться у разі приведення штатних розписів закладів загальної середньої та дошкільної освіти відповідно до Типових або з інших законних підстав.
Інформуємо Вас про те, що станом на 1.08.2018 року є залишки коштів освітньої субвенції по Вінницькій області, інформацію про які надіслав ЦК Профспілки працівників освіти і науки листом від 05.09.2018 року №02-8/498, які розміщено на нашому сайті.

Юридична служба обкому Профспілки.
Вик. Кутик О.А.