Фотогалерея
Популярні новини
Архів новин
Березень 2024 (4)
Лютий 2024 (9)
Січень 2024 (11)
Грудень 2023 (6)
Листопад 2023 (5)
Жовтень 2023 (8)




» » Роз’яснення про включення доплати за використання дезінфікуючих засобів в мінімальному заробітну плату

Роз’яснення про включення доплати за використання дезінфікуючих засобів в мінімальному заробітну плату

На запити з навчальних закладів стосовно включення доплати за використання дезінфікуючих засобів в мінімальному заробітну плату роз’яснюємо наступне.
Законом №1774-УШ від 6.11.2016 року «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» змінено суть та структуру мінімальної заробітної плати.
Тепер до мінімальної заробітної плати можуть включатися доплати, надбавки, заохочувальні та компенсаційні виплати, за винятком доплат за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, (зокрема, доплата за роботу у шкідливих умовах праці за результатами атестації робочого місця, доплата за використання дезінфікуючих засобів), доплата за роботу в нічний та надурочний час, надбавка за роз’їзний характер роботи, премії до святкових і ювілейних дат, винагорода за цивільно-правовим договором, зарплата на роботі за внутрішнім сумісництвом; виплати, нараховані за невідпрацьований час ( відпустки, в т.ч. компенсація за невикористану відпустку, лікарняні, в т.ч. декретні, оплата простою, оплата працівникам, які залучаються до виконання державних або громадських обов’язків, якщо вони виконуються в робочий час, оплата підвищення кваліфікації, виходячи з середньої зарплати); матеріальна допомога на оздоровлення, для вирішення соціально-побутових питань, сума вихідної допомоги при припиненні трудового договору, індексація заробітної плати.
В роз’ясненні Мінсоцполітики щодо деяких питань оплати праці у зв’язку зі змінами в законодавстві від 12.01.2017 року також зазначено, що доплати за роботу у шкідливих умовах праці не враховуються при обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру або розміру МЗП, визначеного пропорційно до виконаної норми праці.
В галузі освіти Перелік робіт з несприятливими умовами праці, на яких встановлюються доплати робітникам, спеціалістам і службовцям з важкими і шкідливими, особливо важкими і особливо шкідливими умовами праці, передбачено в додатку 9 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти (далі Інструкція), затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.1993 року №102, погодженим з Міністерством праці України, Міністерством фінансів України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 27 травня 1993 року за №56.
У розділі 1 до видів робіт з важкими і шкідливими умовами праці включено роботи з виготовлення дезінфікуючих розчинів, роботи з їх використанням ( п.1.159), роботи з використанням миючих і дезінфікуючих засобів ( п.1.156), роботи, пов’язані з чищенням сміттєвих ящиків, проведенням їх дезінфекції ( п.1.147), прибиранням приміщень, де виконуються роботи, передбачені у розділі 1 (п.1.181) тощо.
Тому доплати працівникам за роботу з дезінфікуючими засобами, а також прибирання приміщень, де вони виконуються, не включаються до мінімальної заробітної плати.
Роз’яснення фахівця Держпраці у Вінницькій області з цього питання суперечить роз’ясненню Мінсоцполітики – органу, який має право надавати офіційні роз’яснення, а також роз’ясненню ЦК Профспілки працівників освіти і науки з посиланням на Інструкцію про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, яку погоджено з відповідними Міністерствами та зареєстровано в Мінюсті, та яка є обов’язковою для виконання відділами освіти при нарахуванні заробітної плати працівникам закладів освіти.
Наводимо приклад розрахунку заробітної плати з 1 січня 2017 року прибиральнику службових приміщень ( 2 тарифний розряд за ЄТС).
Посадовий оклад прибиральника службових приміщень (2 тарифний розряд за ЄТС) з 1.01.2017 року становить 1744 грн. повна зайнятість. Отримує доплату за роботу з деззасобами в розмірі 174,40 грн. (10% посадового окладу). Інших доплат, надбавок і премій немає. У січні 2017 року такий працівник відпрацював усі дні, передбачені графіком роботи. Сума доплати за роботу з деззасобами не бере участі у порівнянні з МЗП (цей виняток передбачено ст..31 Закону України «Про оплату праці» для доплат за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я). Тоді сума доплати до рівня МЗП дорівнює: 3200-1744= 1456 (грн.).Загальна сума за січень 2017 року становитиме: 1744 оклад +174,40 доплата за деззасоби + 1456 доплата до МЗП=3374, 40 грн.
Якщо встановлено прибиральнику службових приміщень 1 тарифний розряд, то сума доплати до рівня МЗП дорівнює: 3200-1600=1600 грн. Загальна сума за січень 2017 року становитиме: 1600+160,00 доплата за деззасоби +1600 доплата до МЗП=3360 грн.