Фотогалерея
Популярні новини
Архів новин
Квітень 2024 (7)
Березень 2024 (12)
Лютий 2024 (9)
Січень 2024 (11)
Грудень 2023 (6)
Листопад 2023 (5)




» » Чи зараховується в стаж роботи, що дає право на щорічну основну відпустку, період проходження військової служби у зв’язку з мобілізацією?

Чи зараховується в стаж роботи, що дає право на щорічну основну відпустку, період проходження військової служби у зв’язку з мобілізацією?

Роз’яснюємо, що термін «щорічні відпустки» наведений у ч.1 статті 6 Закону України «Про відпустки» від 15 листопада 1996 року №504/96-ВР (далі - Закон про відпустки), передбачає надання щорічної основної відпустки працівникам тривалістю не менше як 24 календарні дні за відпрацьований робочий рік, який відлічується з дня укладення трудового договору.
Відповідно до ч.6 ст.6 цього Закону керівним працівникам навчальних закладів та установ освіти, навчальних частин інших установ і закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковим працівникам надається щорічна основна відпустка тривалістю до 56 календарних днів у порядку, затвердженому Кабінетом Міністрів України (постанова №346 від 14 квітня 1997 року).
Зважаючи на те, що працівник перебуває в трудових відносинах із закладом освіти, який на період проходження військової служби у зв’язку з мобілізацією на підставі ст.119 КЗпП України зберігає за ним місце роботи (посаду) та середній заробіток, цей період входить у стаж, що дає право на щорічну відпустку.
Відповідно до абц.4 п.3 ч.Ш Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 8.02.1995 року №100, при обчисленні середньої заробітної плати для оплати за час щорічної відпустки включаються виплати за час, протягом якого працівнику зберігається середній заробіток (виконання державних і громадських обов’язків, проходження військової служби у зв’язку з мобілізацією тощо).

Юрисконсульт обкому Профспілки Кутик О.А.