Фотогалерея
Популярні новини
Архів новин
Квітень 2024 (7)
Березень 2024 (12)
Лютий 2024 (9)
Січень 2024 (11)
Грудень 2023 (6)
Листопад 2023 (5)




» » За досвідом – в профспілку комунального закладу "Хижинецький ліцей".

За досвідом – в профспілку комунального закладу "Хижинецький ліцей".

Як свідчить багаторічний світовий досвід, одним із найефективніших чинників урегулювання соціальних суперечностей у сфері найманої праці є так зване соціальне партнерство, що містить ефективний механізм розв’язання конфліктів. Основна мета соціального партнерства — регулювати й вирішувати конфлікти, збалансувавши інтереси працівників, роботодавців і держави через укладення колективних договорів.

Колективний договір укладають, провівши колективні переговори і записавши до нього зобов’язання сторін. Дія колективного договору поширюється на всіх найманих працівників підприємства, зокрема і на керівника.
Кодекс законів про працю України встановлює лише основні принципи та положення, мінімальні гарантії та способи захисту трудових прав, а більшість питань, пов’язаних із регулюванням умов праці та її оплати, наданням соціальних благ та переваг, вирішують у колективному договорі. Роль колективних договорів у сучасний період настільки підвищилася, що всю систему регулювання праці нерідко називають колективно-договірною.
В усіх навчальних закладах Вінницького району зараз відбувається процес переговорів та укладання колективних договорів. Для обміну досвідом проведення колдоговірної компанії голови профспілкових організацій шкіл ІІІ ступеня району відвідали 14 березня 2019 р. Хижинецький ліцей Сокиринецького ОТГ. Участь в семінарі взяли керівник Сокиринецької ОТГ Мельничук Л.Д., начальник відділу освіти громади Маціпура Л.П., директори навчальних закладів ОТГ. Керівники розповіли про становлення та розвиток освітянської галузі ОТГ, про перші труднощі, успіхи та перемоги на освітянській ниві. Сільський голова Мельничук Л.Д. окреслила кроки щодо зміцнення матеріальної бази навчальних закладів, придбання сучасного навчального обладнання, створення комфортних умов для харчування учнів, приведення в належний стан систем забезпечення безпеки життєдіяльності. Начальник відділу освіти Маціпура Л.П. розповіла про особливості проведення реорганізації навчальних закладів – створення ліцею та філії, перспективи розвитку освіти ОТГ. Голова Вінницької районної організації профспілки освітян П’ятак М.М. підкреслив, що Сокиринецька ОТГ є першою на теренах району. Тому на початку її становлення були певні проблеми з виплатою заробітної плати освітянам, формуванням штатів. Проте завдяки активній позиції первинних профспілкових організацій та співпраці з відділом освіти, керівниками навчальних закладів вдалось унормувати усі питання щодо виплати зарплати та інших трудових прав. А по деяких позиціях, зокрема встановленню надбавок за завідування методичними комісіями, оплаті проїзду педагогам в межах ОТГ, виплаті премій, Сокиринецька ОТГ може бути прикладом для інших.
Учасники семінару мали можливість взяти участь в профспілкових зборах, на яких директор Хижинецького ліцею Ваколюк Л.В. звітувала про виконання колективного договору за 2018 р. Вона детально, в формі презентації, прозвітувала про конкретне наповнення змісту колдоговору. На її думку виконання більшості пунктів колдоговору стало можливим лише завдяки справжнім партнерським стосункам між керівництвом закладу та профспілковою організацією на чолі з її головою Гуменюк О.І., якій колектив тричі довірив очолювати профспілкову організацію.
Голова ППО Хижинецького ліцею Гуменюк О.І. у своїй співдоповіді проаналізувала виконання усіх розділів колдоговору. На її думку саме реальна, принципова позиція профспілкової організації по дотриманню умов колективного договору, здійснення контролю за його виконанням, дало змогу добитись виконання його положень та довести чисельність членів профспілки майже до 100%. Вона також зупинилась на тих пунктах договору, що не виконуються.
Члени трудового колективу ліцею одноголосно прийняли рішення: «Вважати колдоговір між профспілкою та адміністрацією Хижинецького ліцею таким, що виконується та укласти новий колективний договір на 2019-20121 рр.»
На заключному етапі семінару була проведена ділова гра по пошуку шляхів мотивації профспілкового членства.

За досвідом – в профспілку комунального закладу "Хижинецький ліцей".

За досвідом – в профспілку комунального закладу "Хижинецький ліцей".

За досвідом – в профспілку комунального закладу "Хижинецький ліцей".

За досвідом – в профспілку комунального закладу "Хижинецький ліцей".

За досвідом – в профспілку комунального закладу "Хижинецький ліцей".