Фотогалерея
Популярні новини
Архів новин
Квітень 2024 (7)
Березень 2024 (12)
Лютий 2024 (9)
Січень 2024 (11)
Грудень 2023 (6)
Листопад 2023 (5)




» » Співпраця профспілок і адміністрацій в Оратівському районі

Співпраця профспілок і адміністрацій в Оратівському районі

12 квітня у залі засідань районної Ради на високому рівні пройшов семінар голів первинних профспілкових організацій та керівників навчальних закладів району на тему «Співпраця профспілкових організацій та адміністрацій навчальних закладів і відділу освіти з питань соціально-економічного захисту освітян району» за участі голови районної державної адміністрації Надії Мельничук, голови районної Ради Галини Лошак, голови Вінницької обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України Сергія Пугачова, начальника відділу освіти райдержадміністрації Федора Барановського, головного юрисконсульта облорганізації Профспілки Ольги Кутик.
Розпочала семінар голова Оратівської районної організації Профспілки працівників освіти Майя Дубінецька. За гарною традицією, привітали з днем народження голову первинної профспілкової організації Осичнянської школи Аллу Загороднюк.
Голова облорганізації Профспілки Сергій Пугачов виступив з питанням «Основні напрямки роботи Профспілки в умовах сьогодення, співпраця профорганізацій та адміністрації - запорука стабільної роботи галузі». Він відмітив, що є дуже багато питань і проблем, які необхідно піднімати профспілкам. Як вважає Сергій Георгійович, всі проблеми, які є сьогодні в освітній галузі, пов'язані з її фінансуванням. Він висловив негативну позицію профспілки щодо роботи уряду, наголосивши на недосконалості законопроекту про освіту, де, з поміж усього, непродуманим залишається питання профтехосвіти. За його словами, варто належне віддати освітянам області, які при низькій середній заробітній платі, сумлінно працюють, в результаті чого учні стають переможцями різного рівня олімпіад. З поміж усіх на гарному рахунку є Оратівський район.
Питання освіти, як провідного напрямку діяльності Оратівського району висвітлила голова райдержадміністрації Надія Мельничук, відмітивши, що, в першу чергу, потрібно дбати про інтереси дітей з наданням їм якісної освіти. Опрацьовується питання оптимізації навчальних закладів, в яких нараховується майже 400 працівників. Захищеність їх є пріоритетним напрямком роботи. З управлінської точки зору ситуація досить складна і вима-гає кардинальних змін: за минулий рік кількість учнів у районі зменшилася на 42, й надалі тенденція невтішна. Навіть, зважаючи на гарні показники знань дітей на рівні області, захищаючи інтереси малокомплектних шкіл, ущільнюються інтереси великих за солідарною системою розподілу коштів. Надія Дмитрівна вказала (на необхідності залишити у селі дитячі садочки або створити навчально-виховні комплекси).
Про внесок територіальних громад у розбудову освіти Оратівщини розповіла голова районної Ради Галина Лошак, адже школа на селі - це основний осередок навчання, виховання і культури. Незважаючи на те, що з 28 депутатів районної Ради, де лише 3 працівники освіти, всі розуміють проблеми і біди, які лягли сьогодні на плечі педагогів. Цьогоріч виділено на освіту 4177 тисяч гривень, 2900 тис. грн. - субвенції. З метою забезпечення повноцінного функціонування освітянської галузі нині працює 5 програм. При цьому виділено з місцевого бюджету: 750 тис. грн. на харчування, 170 тис. грн. - на оздоровлення, 1200 тис. грн. заплановано у цьому році на придбання при 50% співфінансуванні двох шкільних автобусів, 500 тис. грн. - для роботи з обдарованою молоддю, 55 тис. грн. - на спортивне виховання. Галина Василівна повідомила, що нині всіх турбує питання оптимізації шкіл, тому робиться все можливе, щоб цей процес для нашого району відтягнути.
Цього року з району на обласний конкурс грандів подано 11 проектів, 4 з яких стосуються закладів освіти і реалізовується 4 проекти ПРООН.
Начальник відділу освіти райдержадміністрації Федір Барановський ознайомив з перспективами фінансування навчальних закладів у 2016 році: «Ми - управлінці, зараз заручники між Профспілкою і Кабінетом Міністрів, який розподіляє кошти. Ситуація у нашому районі не така, щоб можна було конкурувати з іншими районами по соціальних виплатах.» Федір Федорович наголосив на катастрофічній ситуації наповнюваності шкіл: у 8-ми школах району всього до 30 учнів, а середня наповнюваність шкіл нашого району найменша в області - 68 учнів, при 98 по інших районах. Тому оптимізація шкіл неминуча.
Про зміни в трудовому законодавстві повідомила головний юрисконсульт обласної організації Профспілки Ольга Кутик, яка зазначила: «Наша співпраця має ґрунтуватись на базі соціального партнерства, керуючись принципами дотримання чинного законодавства». Вона погодилась, що реорганізація шкіл - це спільна робота профспілок і адміністрацій, а створення НВК і філій буде правильним рішенням. У присутніх було багато питань до юриста, на які вони отримали ґрунтовні відповіді.
Співпраця профспілок і адміністрацій в Оратівському районі