Фотогалерея
Популярні новини
Архів новин
Квітень 2024 (5)
Березень 2024 (12)
Лютий 2024 (9)
Січень 2024 (11)
Грудень 2023 (6)
Листопад 2023 (5)




» » Щодо права працевлаштування на попередню роботу працівникам, звільненим від роботи внаслідок обрання їх на виборні посади в державних органах.

Щодо права працевлаштування на попередню роботу працівникам, звільненим від роботи внаслідок обрання їх на виборні посади в державних органах.

На численні звернення щодо права працевлаштування на попередню роботу працівникам, звільненим від роботи внаслідок обрання їх на виборні посади в державних органах роз’яснюємо наступне.
Відповідно до ч. 5 ст. 12 Закону України «Про місцеве самоврядування» ( далі – Закон №280) в такому питанні відсилає до ч. 2 ст. 33 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» ( далі – Закон № 93): «Депутату місцевої ради, який працював у раді на постійній основі, після закінчення таких повноважень надається попередня робота (посада), а за її відсутності - інша рівноцінна робота (посада) на тому самому або, за згодою депутата, на іншому підприємстві, в установі, організації.
У разі неможливості надання відповідної роботи (посади) на період працевлаштування за колишнім депутатом місцевої ради зберігається, але не більше шести місяців, середня заробітна плата, яку він одержував на виборній посаді у раді, що виплачується з відповідного місцевого бюджету. У разі, якщо колишній депутат місцевої ради має право на пенсійне забезпечення або йому призначена пенсія за віком, по інвалідності, у зв'язку із втратою годувальника, за вислугу років відповідно до закону, за ним не зберігається середня заробітна плата, яку він одержував на виборній посаді в раді.».
Незважаючи на те, що у зазначеній нормі йдеться про депутатів місцевих рад, на підставі ч. 5 ст. 12 Закону № 280 ця норма поширюється і на сільських (селищних, міських) голів.
Гарантії, передбачені ч. 2 ст. 33 Закону № 93, поширюються на колишніх сільських (селищних, міських) голів, які безпосередньо перед обранням на виборну посаду були працевлаштовані на іншій посаді і були звільнені з такого місця роботи згідно з п. 5 ст. 36 КЗпП (перехід на виборну посаду).
Трудовий договір має бути припинено саме на підставі, передбаченій п. 5 ст. 36 КЗпП. Запис про звільнення за такою підставою обов’язково має бути у трудовій книжці. Якщо звільнення буде оформлено за іншою підставою (наприклад, згідно з п. 1 ст. 36 або ст.38 КЗпП), то особа не може претендувати на гарантії ч. 2 ст. 33 Закону № 93. Саме ці обставини, а не кількість каденцій на які було обрано посадову особу, визначають її право повернутися на місце роботи, де та працювала до обрання на зазначену виборну посаду.

Норма ч. 2 ст. 33 Закону № 93 не застосовується в ситуації, коли особа до обрання на виборну посаду (сільського, селищного, міського голови) не перебувала у трудових відносинах з установою (організацією, підприємством). Мінсоцполітики звертало увагу на такий момент у листі від 16.05.2014 р. № 746/13/74-14 «Щодо соціальних гарантій депутатів місцевих рад» (далі – лист № 746) .

Екс-голови можуть розраховувати на дві гарантії: прийом на колишнє місце роботи і, в разі невдачі з цією гарантією, на виплату середнього заробітку в період пошуку місця для працевлаштування, але не більше 6 місяців.

ГАРАНТІЯ № 1: ПОВЕРНЕННЯ НА МІСЦЕ ПРАЦІ ДО ВИБОРНОЇ ПОСАДИ
Про таку гарантію зазначено в абз. 1 ч. 2 ст. 33 Закону № 93. Її суть зводиться до того, що особа, яка обіймала посаду сільського (селищного, міського) голови має право повернутися на місце роботи, де працювала до обрання на зазначену виборну посаду. На рис. 1 схематично окреслено ситуацію, коли застосовується норма абз. 1 ч. 2 ст. 33 Закону № 93.

Щодо права працевлаштування на попередню роботу працівникам, звільненим від роботи внаслідок обрання їх на виборні посади в державних органах.


Екс-голова звернувся до роботодавця в точці відліку на нашій схемі, але його посади вже не існує? У такому разі роботодавець повинен йому запропонувати іншу рівноцінну роботу (посаду) в цій самій установі (організації, на підприємстві) або, за згодою екс-голови, в іншій установі (організації, на підприємстві). Під рівноцінною роботою (посадою) слід розуміти роботу (посаду), не нижче за кваліфікацією чи посадою, за якою особа працювала до обрання на виборну посаду (відповідного голови).
Але на практиці часто зустрічаються ситуації, коли роботодавець не може нічого запропонувати або установи (організації, підприємства), де екс-голова працював до обрання на виборну посаду, вже не існує. В такому разі починає діяти гарантія № 2.

ГАРАНТІЯ № 2: СЕРЕДНЯ ЗАРПЛАТА НА ПЕРІОД ПОШУКУ НОВОГО МІСЦЯ РОБОТИ
Отже, через об’єктивні причини екс-голова не може бути працевлаштований у роботодавця, де працював до обрання на виборну посаду. У такому разі варто звернутися до абз. 2 ч. 2 ст. 33 Закону № 93. Цією нормою передбачено матеріальну підтримку (у вигляді виплати середньої зарплати) колишнього сільського (селищного, міського) голови на час пошуку ним нового місця роботи, але не більше 6 місяців.
Претенденти. Перш за все визначимо коло осіб, які можуть розраховувати на гарантію, передбачену абз. 2 ч. 2 ст. 33 Закону № 93 (див. рис. 2 нижче).

Щодо права працевлаштування на попередню роботу працівникам, звільненим від роботи внаслідок обрання їх на виборні посади в державних органах.



Розмір і строк виплати. Сільському (селищному, міському) голові, які відповідають наведеним вище умовам, виплачують середню зарплату в період пошуку ним нового місця роботи, але не більше 6 місяців.
Середню зарплату визначають з даних про зарплату, яку екс-голова отримував на виборній посаді. Виплачують такий середній заробіток за рахунок коштів відповідного місцевого бюджету.