Фотогалерея
Популярні новини
Архів новин
Березень 2024 (4)
Лютий 2024 (9)
Січень 2024 (11)
Грудень 2023 (6)
Листопад 2023 (5)
Жовтень 2023 (8)




» » Про коригування середньої заробітної плати працівників освіти

Про коригування середньої заробітної плати працівників освіти

В обком Профспілки надходять звернення педагогічних працівників, які перебували на курсах підвищення кваліфікації щодо отримання ними середньої заробітної плати значно меншого розміру, ніж по тарифікації.
Встановлено, що в окремих районах середня заробітна плата не коригується на коефіцієнт підвищення заробітної плати, що суперечить чинному законодавству.
У ст.122 Кодексу Законів про Працю України зазначено, що при направленні працівників для підвищення кваліфікації з відривом від виробництва за ними зберігається місце роботи (посада) і провадяться виплати, передбачені чинним законодавством.
Відповідно до ст. 121 КЗпП України за працівниками зберігається розмір оплати праці, що не може бути нижчим від середнього заробітку, а також виплачуються добові, вартість проїзду до місця призначення і назад та витрати по найму жилого приміщення при наявності підтверджуючих документів.
Порядок обчислення середньої заробітної плати затверджено постановою кабінету Міністрів України від 08.02.1995 року №100 (далі Порядок). Цей порядок поширюється при обчисленні середньої заробітної плати у всіх випадках її збереження, зокрема, при направленні працівників у службові відрядження для підвищення кваліфікації.
Відповідно до п.2 Порядку середньомісячна заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за останні 2 календарних місяці роботи, що передують відрядженню працівника.
У п.10 Порядку зазначено, що у випадках підвищення тарифних ставок і посадових окладів на підприємстві, в установі, організації відповідно до актів законодавства, а також за рішеннями, передбаченими в колективних договорах (угодах), як у розрахунковому періоді, так і в періоді, протягом якого за працівником зберігається середній заробіток, заробітна плата, включаючи премії та інші виплати, що враховуються при обчисленні середньої заробітної плати, за проміжок часу до підвищення коригується на коефіцієнт їх підвищення.
Виходячи з відкоригованої таким чином заробітної плати у розрахунковому періоді, за встановленим у пунктах 6,7 і 8 розділу 1У порядком визначається середньоденний(погодинний) заробіток. У випадках, коли підвищення тарифних ставок і окладів відбулось у періоді, протягом якого за працівником зберігався середній заробіток, за цим заробітком здійснюється нарахування тільки в частині, що стосується днів збереження середньої заробітної плати з дня підвищення тарифних ставок (окладів).
У разі зміни тарифної ставки (посадового окладу) працівникові у зв’язку з присвоєнням вищого розряду, переведенням на іншу вище оплачувану роботу (посаду) тощо таке коригування середньої заробітної плати не провадиться.
Працівникам бюджетних установ і організацій, яким відповідно до законів України щомісячно перераховуються посадові оклади (ставки) до рівня не нижчого середньої (подвійної) заробітної плати в промисловості (народному господарстві), розрахунки виплати у всіх випадках збереження середньої заробітної плати, провадяться, виходячи з посадового окладу(ставки) того місяця, в якому відбулася подія, пов’язана з відповідними виплатами, з урахуванням постійних доплат і надбавок.
Міністерство праці та соціальної політики в листі від 24.10.2008 року №696/13/84-08 роз’яснило порядок застосування п.10 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.12.1995 року №100 із відповідними змінами.
В листі зазначено, що з метою недопущення знищення середньої заробітної плати у зв’язку із підвищенням на підприємстві, в установі, організації тарифних ставок (окладів) пунктом 10 Порядку передбачено коригування середньої заробітної плати.
На підставі п.2 постанови Кабінету Міністрів від 8.02.1995 року №100 Положення Порядку обчислення середньої заробітної плати обов’язкові для виконання підприємствами усіх форм власності та господарювання, в тому числі бюджетної сфери.
На підставі вищевикладеного, педагогічним працівникам, які направляються на курси підвищення кваліфікації, середня заробітна плата, яка за цей період за ними зберігається, коригується на коефіцієнти підвищення ставок заробітної плати ( посадових) окладів відповідно до законів, постанов Кабінету Міністрів України.
З 1 грудня 2016 року Законом України №1384-УШ «Про внесення змін до Закону України про Державний бюджет України на 2016 рік» від 19.05.2016 року встановлено розмір мінімальної заробітної плати, що дорівнює 1600 грн. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України №840 від 23.11.2016 року підвищено посадові оклади працівникам з оплатою за Єдиною тарифною сіткою від 1-го до 25-го. З 1 січня 2017 року посадові оклади збільшились відповідно до постанови Кабінету Міністрів від 28.12.2016 року №1037, якою внесено зміни до примітки 1 додатку 1 постанови Кабінету Міністрів України 30.08.2002 року №1298.
Наводимо в таблиці на скільки підвищилися посадові оклади працівників бюджетної сфери з 01.01.2017 року, а також протягом 12 місяців 2016 року, яка стане в пригоді під час коригування середнього заробітку.


Завантажити:Pro-koriguvannya-serednoyi-zarobtnoyi-plati-pracvnikv-osvti.doc [134 Kb] (cкачиваний: 134)