Фотогалерея
Популярні новини
Архів новин
Квітень 2024 (8)
Березень 2024 (12)
Лютий 2024 (9)
Січень 2024 (11)
Грудень 2023 (6)
Листопад 2023 (5)




» » Проєкт «Україна понад усе» в дії

Проєкт «Україна понад усе» в дії

Проєкт Тиврівської організації профспілки працівників освіти «Україна понад усе», який є основою роботи в 2023 році, має на меті системну й цілеспрямовану діяльність профспілкових організацій закладів освіти територіальних громад Тиврова, Гнівані і частково Шпикова щодо формування в спілчан високої патріотичної свідомості, духовності, почуття вірності, любові до України, турботи про благо свого народу, готовності до виконання громадянського й конституційного обов’язку із захисту національних інтересів, цілісності, незалежності України.

На сучасному етапі розвитку України, у період війни, яку розв'язала й веде проти України рф нам дасть необхідність переосмислення зробленого й здійснення системних заходів, спрямованих на посилення формування в спілчан високої патріотичної свідомості, що діє на основі національних і європейських цінностей, переконань і поваги до культурного й історичного минулого України.

Саме з цією метою було проведено навчання у вигляді круглого столу з головами профкомів і профорганізаторами на тему: “СИМВОЛИ УКРАЇНИ» в рамках проєкту 2023 року Тиврівської організації профспілки працівників освіти “Україна понад усе”.
Як відзначив у своїй вступній промові голова ради Михайло Подзігун, що під час війни нам більше доводилося спілкуватись в онлайн – форматі, але, дякуючи нашим Збройним Силам України, іншим військовим формуванням, ми змогли сьогодні зібратись очно. На превеликий жаль, ми в цій війні маємо втрати . Наші воїни - герої, вони наша біль і гордість! Учасники зібрання вшанували хвилиною мовчання полеглих. У виконанні гурту «Тиверці» прозвучала пісня «Чорна вишиванка», яка викликала сльози смутку в присутніх.

Директор краєзнавчого музею Тиврівської селищної ради Олімчук А.І. детально розповіла про традиційне національне вбрання українців, про сорочки, віночки, хустки, намисто тощо.

Про духовність нації говорив настоятель храму ПЦУ Вознесіння Господнього смт. Тиврів протоієрей Богдан Бицкало.

Він підкреслив, що Україна – світська держава, в якій церква відділена від держави й школи, що панівною релігією в Україні є православ'я. Конституція України гарантує свободу совісті та свободу віросповідання. У зв'язку з військовою агресією рф проти України посилилась тенденція переходу парафіян УПЦ МП під юрисдикцію Православної церкви України (ПЦУ) як індивідуально, так навіть і цілими парафіями в різних регіонах України, і в тому числі — на Вінниччині.
Народна майстриня з петриківського розпису Масюк Н.Л., ознайомила з історією виникнення петриківського розпису,з технікою його виконання.

Учитель - методист української мови та літератури Тиврівського наукового ліцею Маринчук І.В розповіла цікаві факти про українську мову та закликала всіх спілчан досконало вивчати українську мову та спілкуватися лише українською мовою, яка буде вічно, оскільки вона насправді унікальна, мелодійна,багата й неповторна.

М.С.Подзігун розповів про нематеріальну культурну спадщину України , про національну кулінарію,яка має свою давню історію та славиться різноманітністю, яка нараховує сотні рецептів: борщі й пампушки, паляниці й галушки, вареники й ковбаси, печені та напої з фруктів і меду. Приготування борщу ЮНЕСКО визнало нематеріальну культурну спадщину України.

На згадку про навчання всім учасникам був розданий рецепт приготування справжнього українського борщу.
Перед присутніми виступили начальники відділів освіти Тиврівської та Гніванської громад Касянчук Л.Л. та Капула Л.Ю..
Також до заходу долучився і народний аматорський колектив "Тиверці" ЦКД Тиврівської селищної ради, виконавши народні та обрядові українські пісні.

Дякуємо президії районної організації профспілки за цікавий та змістовний захід, за вміння об'єднати педагогів різних громад в одній профспілковій організації по утвердженню у свідомості й почуттях особистості патріотичних цінностей, переконань та поваги до державних символів, мови, освіти, духовності й моральності в суспільстві.

Проєкт «Україна понад усе» в дії

Проєкт «Україна понад усе» в дії

Проєкт «Україна понад усе» в дії

Проєкт «Україна понад усе» в дії

Проєкт «Україна понад усе» в дії

Проєкт «Україна понад усе» в дії