Фотогалерея
Популярні новини
Архів новин
Квітень 2024 (5)
Березень 2024 (12)
Лютий 2024 (9)
Січень 2024 (11)
Грудень 2023 (6)
Листопад 2023 (5)




» » Вперше в Україні: євроклуб при Профспілці на Вінниччині

Вперше в Україні: євроклуб при Профспілці на Вінниччині

На Вінниччині діє унікальний євроклуб. Його заснував при Тиврівській районній організації Профспілки працівників освіти Михайло Подзігун.
У всіх країнах-кандидатах на вступ до Європейського Союзу свого часу створювалися євроклуби. Вони існують при навчальних закладах і мають на меті донести до мешканців якомога більше правдивої інформації про європейську інтеграцію та народи і країни нашого континенту.
Михайло Подзігун колись очолював районний відділ освіти, а тепер профспілкову організацію, і звик мислити не масштабами одного окремого навчального закладу, а хоча б одного району. Наприкінці минулого року він, вперше в Україні, створив євроклуб при районній профспілковій організації педагогів.
Під час різдвяних канікул відбулося вже четверте засідання клубу. Темою обговорення була польська система освіти. Участь взяли всі директори шкіл району, голови профкомів, методисти і голова районної ради Красовський Я.Й.та районної державної адміністраці Мачай Л.С.
Всі, хто ділився практичним досвідом (Єлизавета Савчук – голова Асоціації Євроклубів Вінниччини, Олександр Неприцький – заступник голови обласного осередку товариства «Україна-Польща-Німеччина», Андрій Міняйло і Володимир Мельник – студенти Краківського аграрного університету , Андрій Подзігун - директор Тиврівького ліцею-інтернату поглибленої підготовки в галузі наук, Наталія Кухарська – учителька Ворошилівської ЗОШЩ І-ІІІст., Людмила Касянчук – голова профкому відділу освіти) казали, що потрібно інтегруватися у європейський освітній простір. Але для цього потрібно, перш за все, подолати мовний бар’єр. В ідеалі – це знати англійську (як мову міжнародного спілкування) і польську (як мову країни перебування). Тоді відкриваються широкі можливості для подорожей і навчання.

Випускники шкіл дуже часто володіють великим багажем знань, але не можуть його застосувати на практиці. Особливо у таких формах творчих завдань, до яких вони не звикли в українських школах. Наприклад, написання ессе.
Також учасники обговорення робили наголос на поєднанні навчання із практикою. Розклад польських вузів, як правило, складається таким чином, щоб розвантажити студента, дати йому менше загальних предметів, а більше вільного часу для самоосвіти та роботи під час навчання.
Для всіх, хто цікавиться даною темою, оформлений постійно діючий інформаційних стенд «Освіта у Польщі». А темою наступного засідання євроклубу буде «Освіта Канади».
Фото: Анатолій Нагачевський.


Вперше в Україні: євроклуб при Профспілці на Вінниччині

Вперше в Україні: євроклуб при Профспілці на Вінниччині