Фотогалерея
Популярні новини
Архів новин
Квітень 2024 (6)
Березень 2024 (12)
Лютий 2024 (9)
Січень 2024 (11)
Грудень 2023 (6)
Листопад 2023 (5)




» » Освітяни в Закарпатті.

Освітяни в Закарпатті.

Організація дозвілля та всебічного розвитку спілчан - це один з напрямків роботи Липовецької районної організації Профспілки працівників освіти і науки.
10-12 лютого 2017 року згідно плану роботи районної організації Профспілки на 2017 рік освітяни Липовеччини отримали змогу на власні очі побачити незрівнянну красу Закарпаття. Ні прогнози синоптиків, ні тріскучий мороз не став на заваді поїздці.
Спілчан радо зустрів персонал готельного комплексу "Лілея", що у с.Поляна Свалявського району, а після нетривалого перепочинку учасники відвідали Свято Троіцький Кирило-Мефодіївський монастир в с.Свалява, відвідати службу, запалити свічечку…
Під кінець екскурсійного дня липівчани відвідали термальний комплекс "Косино" в с.Косино Берегівського району, де спеціальними насосами воду закачують з глибини 1190 метрів, охолоджують з 51 до 41 градусу °C і подають в басейни для купання під відкритим небом.
У комплексі "Косино" розташований найвищий у світі фонтан-ілюзія "Золотий кран здоров’я" - басейн, що наповнений термальною водою, поруч є 4 унікальних фонтана: з кавою, палінкою, вином та пивом.
У центрі комплексу розташовано "Смарагдовий басейн", який працює 365 днів у році та має різнобарвне підсвічення і фонтани, також відпочиваючі змогли відвідати 12 видів саун: євкаліптова, соляна, травяна, римська, хамам, угорська, крижана та інші.
Після термальних джерел "Косино" стомлені та оздоровлені освітяни скуштували страв смачної угорської кухні в готельному комплексі "Лілея".
Родзинкою екскурсійного туру другого дня стала дегустація вин в винному погребі Карла Шоша. Тут гості мали змогу побачити найважливіші прилади, що застосовуються при традиційній переробці винограду та виготовленні вина: посуд для збору винограду, черпаки, бочки різних розмірів, лівери, пляшки для вина та спробували 15 видів вин і 2 види закарпатської паленки.
Наступним етапом було відвідування схованого в глибинці Карпатських гір села Лумшори, яке останнім часом стало своєрідною візитівкою Закарпаття. Така феноменальна популярність пояснюється просто, тут на березі гірської річки Турички розташовані чани (величезні чавунні ємності для гарячого купання під відкритим небом, в яких одночасно можуть знаходитися до 10 осіб). Уздовж її русла облаштовані штучні перекати для підвищення рівня води в тих місцях, звідки відпочиваючі спускаються до річки, щоб охолодити розпарене в чані тіло.
Перші згадки про чани в Лумшорах датуються 1600 роком. Для пиття ця вода не придатна, але в підігрітому стані вельми корисна, завдяки активізації розчинених у ній мікроелементів. Лікувальну воду підігрівали за допомогою розпечених кам'яних брил, які опускалися в дубові купелі. Пізніше, за часів правління чехів тут з'явився двоповерховий корпус для відпочиваючих. Приблизно в цей же час були встановлені чани з литого чавуну, завдяки яким процедура купання значно спростилася. Один з цих чанів зберігся тут і досі.
На третій екскурсійний день спілчани відвідали м.Хуст, Хустський краєзнавчий музей, далі була екскурсія на вівцефермі ОСГ «Бараново» с.Іза та дегустація сирів і ковбас та знайомство з автентичною закарпатською кухнею.
Екскурсійна подорож була дуже цікава та захоплива, ніхто й не звернув уваги, як промайнуло три екскурсійні дні, за які проїхали близько 2000 кілометрів шляху.
Наостанок хочеться подякувати голові ради Профспілки освітян Липовеччини Володимиру Кучеру та голові ППО відділу освіти Липовецької РДА Вірі Осадчій за гарну організацію даного екскурсійного туру і побажати усім освітянам миру, здоровя, злагоди в родинах та сімейного благополуччя......

Валентина Квашенко,
вчитель Білозерівської ЗОШ
Освітяни в Закарпатті.

Освітяни в Закарпатті.

Освітяни в Закарпатті.