Фотогалерея
Популярні новини
Архів новин
Квітень 2024 (5)
Березень 2024 (12)
Лютий 2024 (9)
Січень 2024 (11)
Грудень 2023 (6)
Листопад 2023 (5)




» » "Вклоняюся Тобі визволителю!".

"Вклоняюся Тобі визволителю!".

"Вклоняюся Тобі визволителю!".Під таким гаслом 11.03.2014 р. в актовій залі РДА пройшла презентація книги "Педагоги Липовеччини в Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років" приурочена 70-річчю визволення Липовеччини від німецько-фашиських загарбників.
Ця подія зібрала у залі педагогів, голів первинних профспілкових організацій галузі освіти району, обкому профспілки працівників освіти та науки.
Дуже приємно, що з ініціативи голови районної ради профспілки Кучера Володимира Васильовича та авторського колективу в складі ветерана педагогічної праці Дибськього Стапена Назаровича, начальника відділу освіти Липовецької РДА Косач Інни Ярославівни, начальника архівного відділу Рогового Олександра Івановича та профактиву навчальних закладів, директорів шкіл Черепашука Д.Я., Дорошенка В.А., Вудвуда М.В., Ковтун Л.О., Безносюка С.А.,
Сулими В.В., Косача Ю.М., Горішевського В.К., Маланчука М.Г., Григи С.В. та ветеранів - педагогів Герасименко Л.Й., Щиголя П.І., Кривонос Л.Д., Кривонос В.Ф., Новосельського В.П., Гудзь М.О., Гудзь М.Ф., Деркач М.Д., Попроцької М.Ю., Черепашук М.С. проводиться кропітка пошукова робота, результатом якої для освітян стало гарною традицією щороку видавати книги з історії освіти Липовеччини.
Редколегією було проведено копітку роботу всіх педагогічних колекти¬вів, щоб достовірно встано¬вити дані учителів, які бра¬ли участь у битвах Великої Вітчизняної війни, діяли у підпіллі та наближували дні довгожданної Перемоги, опрацьовано та відтворено на сторінках видання величезний об'єм матеріалу, спогадів та життєписів доль педагогів, завдяки мужності яких ми сьогодні маємо змогу відзначним 70-річчя визволення Липовеччини.
Час невблаганний, змінюються політичні режими, світогляди поколінь, трактування історичних подій, з роками все менше і менше залишаєть¬ся в живих учасників Великої Вітчизняної війни - відходять у вічність очевидці, а разом із ними історія цілої епохи, але так хочеться, щоб у пам'яті нащадків збереглись відомості про жахіття війни 1941-1945 років, які б були як застереження від прадідів. Ось чому кожна згадка про тих, хто подарував мирну весну 1945 року, повинна бути пам'ятною і значимою.
Близько чотирьохсот учителів Липовеччини брали участь у Великій Вітчизняній війні.
На сьогодні залишилися у строю шість учителів - пенсіонерів, які безпосе¬редньо брали участь на полях битв:
- Кирило Григорович Кривонос з Козинець,
- Яків Мусійович Заболотний з Приборівки,
- Іван Федорович Коваль зі Скитки,
- Іван Миколайович Шкуропат з По¬півки,
- Афанасій Кузьмович Лазаренко з Зозова,
- Володимир Тимофійович Зелененький з Старої Прилуки.
Станом на 1 березня 2014 року на теренах Липовеччини проживає 78 педагогів - учасників війни, 141 дитина війни. Саме ці люди на своїх плечах принесли нашій державі Перемогу, хоча не слід забувати й про ветеранів інших професій, бо війна не питала якої ти професії, вона гуртувала людей завдяки спільній меті – ПЕРЕМОЗІ.
Визволення Липовеччини тривало з 11 березня по 18 березня 1944 року. За цих вісім днів багато солдатів та офіцерів залишились навіки на Липовецькій землі, здобули тут вічний спокій, тому Липовецька районна рада Профспілки освіти разом з відділом освіти Липовецької РДА прагнула, щоб дана книга стала іскоркою багаття памяті про визволителів Липовеччини.
З нагоди 70-річчя визволення Липовеччини хочеться подякувати усім ветеранам за їх ПОДВИГ та побажати їм міцного здоровя та довгих років життя, щоб нащадки не повторювали помилок 70 річної давності……


"Вклоняюся Тобі визволителю!".