Фотогалерея
Популярні новини
Архів новин
Березень 2024 (8)
Лютий 2024 (9)
Січень 2024 (11)
Грудень 2023 (6)
Листопад 2023 (5)
Жовтень 2023 (8)




» » Радились освітяни Липовеччини

Радились освітяни Липовеччини

Нещодавно у приміщенні райдержадміністрації відбулось розширене засідання Липовецької районної організації Профспілки працівників освіти і науки, під час якого голови первинних профорганізацій та педагоги мали змогу отримати відповіді від представників влади, освіти, фінансового управління на питання своєчасності та повноти виплати коштів з оплати праці.
Дане засідання було ініційоване на підставі листів-звернень трудових колективів та членів Профспілки через ситуацію з оплатою праці освітян Липовеччини (призупинення виплати 20% надбавки, виплата доплати за стаж у лютому 2016 року в розмірі лише 45% від повного об’єму, невиплата індексації, незакладення в бюджет 2016 року коштів на виплату оздоровчих та винагороди тощо). Педагогів обурив стан фінансування освітньої галузі Липовеччини у 2016 році, тому з метою врегулювання конфліктної ситуації було заслухано усі сторони.
Відкрив засідання голова Липовецької районної організації Профспілки працівників освіти і науки Володимир Кучер, який зазначив, що станом на початок березня 2016 року виникла заборгованість з оплати праці педагогів (невиплата 20% надбавки та 55% за стаж за лютий 2016 року). Освітяни направили звернення в Липовецьку району організацію Профспілки освіти з вимогами врегулювати ситуацію, бо в разі ігнорування їх прав вони будуть змушені вдатись до рішучих дій у вигляді пікетів та страйків. На підставі звернень трудових колективів спілчан було направлено листи на ім’я голови Липовецької РДА та начальника відділу освіти з метою надити роз’яснення про стан фінансування галузі освіти у 2016 році та врегулювання ситуації з оплати праці педпрацівників.
Про фактичний стан фінансування освіти у 2016 році, виплату індексації та інших доплат розповіла головний економіст відділу освіти Ольга Шикор, яка аналізуючи помісячний розпис освітнього бюджету на 2016 рік висвітлила реальний стан фінансування, суми надходження освітньої субвенції та дефіцит коштів на проведення доплат за січень-травень 2016 року і можливість виплати доплат та 20% надбавки в червні-липні 2016 року.
Свій погляд на стан в освітній галузі висловила начальник фінансового управління Липовецької РДА Людмила Заєць, яка наголосила на обмежене фінансування у січні-травні 2016 року та проведення виплат у червні-липні 2016 року, виплату призупиненої доплати в розмірі 55% за стаж за лютий 2016 року буде проведено в першій декаді березня 2016 року за рахунок березневої освітньої субвенції. Також було доведено до учасників зібрання вартість утримання одного учня у закладах освіти Липовецького району ( при загальнодержавному нормативі 9 200,00 грн. у деяких школах району ця цифра сягає 27 000,00 грн. на 1 учня, тому щоб здійснювати вчасні розрахунки з оплати праці та щоб педагоги мали достойні зарплати потрібно реформувати галузь освіти).
Невдоволення діями влади висловили представники шкіл. Так вчитель Турбівської ЗОШ Ігор Глухенький запитав поради у представників влади, як вижити сім’ї педагогів, коли у січні вони недоотримали близько 2600,00 грн. у сімейний бюджет, а майже у кожній родині є кредити , тягар по оплаті компослуг, навчанню дітей та інші обов’язкові платежі. Виступ підтримали усі присутні.
Вчителі у відчаї і прагнуть рішучих дій в разі ігнорування їх інтересів, про це свідчили емоційні виступи педагогів Зозівської ЗОШ, Нападівської ЗОШ, Липовецької ЗОШ №2.
З новинами реформування освіти (постанова КМУ від 20,01,2016 року №79) та стан у галузі освіти ознайомила присутніх начальник відділу освіти Інна Косач.
Про неприпустимість порушення Конституції та законодавства України виступив вчитель історії Липовецького колегіуму Дмитро Мікаелян, який запропонував офіційно зареєструвати лютневу заборгованість за оплати праці.
Думку влади щодо даної ситуації висловили заступник голови Липовецької РДА Олег Фурманюк та заступник голови Липовецької райради Руслан Танасюк, які до речі теж освітяни.
На завершення виступив голова ради Профспілки освіти Володимир Кучер, який зазначив, що зібрання ініційоване з метою вироблення алгоритму виходу з кризової ситуації де дане питання можна вирішити «малою кров’ю» у межах району, як вихід запропонував фінансовому управлінню взяти безпроцентний казначейський кредит та переглянути помісячний розмір освітньої субвенції на січень-травень 2016 року, щоб врегулювати критичну ситуацію з оплати праці освітян та недопущення такої ж ситуації в подальшому, адже виплата заборгованих коштів за стаж за лютий 2016 року за рахунок березневої освітньої субвенції породжує дефіцит коштів у кінці березня – початку квітня 2016 року. Також подякував освітянам ініціативу та листи-звернення на підставі яких можливі подальші дії, побажав освітянам завжди бути єдиним цілим, бо тільки тоді ми разом зможемо відстояти власні права.
Зустріч завершилась виробленням позитивного рішення, начальник фінансового управління Людмила Заєць надала освітянам гарантії виплати заборгованої доплати за стаж за лютий 2016 року до 10 березня 2016 року та недопущення в подальших місяцях виникнення боргів перед учителями. Педагоги вкотре довірились владі але терпець їх не безмежний….
(Поки верстався номер стало відомо, що станом на 08.03.2016 року педагоги отримали заборговану доплату за стаж за лютий 2016 року в розмірі 55%. Липовецькою райрадою Профспілки освіти було направлено листи на імя начальника фінансового управління та відділу освіти Липовецької РДА про нарахування 20% надбавки у травні 2016 року з метою включення даних сум до сумарного доходу при розрахунку відпускних у червні-липні 2016 року).
Відеорепортаж засідання

Радились освітяни Липовеччини

Радились освітяни Липовеччини

Радились освітяни Липовеччини