Фотогалерея
Популярні новини
Архів новин
Квітень 2024 (5)
Березень 2024 (12)
Лютий 2024 (9)
Січень 2024 (11)
Грудень 2023 (6)
Листопад 2023 (5)




» » Освітянські профспілкові організації Вінниччини – повноправні учасники соціального діалогу

Освітянські профспілкові організації Вінниччини – повноправні учасники соціального діалогу

    Відповідно до Закону України «Про соціальний діалог в Україні», яким визначено правові засади ведення соціального діалогу, право на ведення колективних переговорів, на делегування до органів соціального діалогу, представництво в органах влади надається тим профспілковим організаціям, що відповідатимуть критеріям репрезентативності.
    Для профспілок Закон визначає такі критерії: легалізація цих організацій та їх статус; загальна чисельність їх членів; галузева та територіальна розгалуженість. Репрезентативними визнаються обласні, місцеві профспілки та їх об’єднання, створені за територіальною ознакою, членами яких є не менше 2 відсотків зайнятого населення у відповідній адміністративно-територіальній одиниці.
    Відділення Національної служби посередництва і примирення у Вінницькій області, яке, відповідно до Закону, уповноважене здійснювати вищевказану оцінку, разом з Федерацією профспілок у Вінницькій області здійснювало активну правороз’яснювальну роботу. Проводились семінари, робочі зустрічі, круглі столи, наради, на яких обговорювався процес здійснення оцінки відповідності критеріям репрезентативності, порядок подання документів роз’яснювався у місцевих ЗМІ.
    Особливо слід відзначити освітянські профспілкові організації. Завдяки постійній співпраці з Вінницькою обласною організацією профспілки працівників освіти і науки України оцінка відповідності критеріям репрезентативності цих профспілок здійснювалась оперативно.
    Результатом проведеної роботи стало підтвердження оцінки відповідності критеріям репрезентативності та визнання репрезентативними 24 освітянських профспілкових організацій Вінниччини. Першою успішно пройшла оцінку Вінницька обласна організація профспілки працівників освіти і науки України. Протягом 2012 року визнано репрезентативними районні та міські організації. Представники зазначених організацій отримали Свідоцтва, які засвідчують відповідність критеріям репрезентативності.
    Отже, освітяни Вінниччини на сьогодні є повноправними учасниками соціального діалогу.

О.Богословська, головний спеціаліст
сектора правового забезпечення відділення
НСПП у Вінницькій області