Фотогалерея
Популярні новини
Архів новин
Квітень 2024 (5)
Березень 2024 (12)
Лютий 2024 (9)
Січень 2024 (11)
Грудень 2023 (6)
Листопад 2023 (5)




» » Фестиваль під відкритим небом

Фестиваль під відкритим небом

Святкування Дня вишиванки на території Вінницького гуманітарно-педагогічного коледжу стало вже славною традицією. 17 травня студентсько-викладацька спільнота цього закладу вищої освіти організувала проведення фестивалю під відкритим небом «Вишиванка-fest». Подія поєднала виставку одягу та рушників з традиційною українською вишивкою, музичні виступи, майстер-класи, козацькі забави, творчі майстерні, зони для релаксації.
З привітаннями виступили директор коледжу Войцехівський Костянтин Францович та голова Вінницької обласної організації Профспілки працівників освіти і науки Пугачов Сергій Георгійович.
Цьогоріч фест вразив своєю масштабністю, до його організації долучилась Вінницька молодіжна рада та ще шість міських коледжів.
На фестивалі діяло близько двох десятків локацій. На хенд-мейд майстерні можна було спробувати власноруч сплести браслет або зробити якусь іншу прикрасу. В салоні української зачіски послуги пропонували переважно дівчатам. Тут можна було спробувати заплести косу чи створити віночок. Охочим малювали патріотичний боді-арт. У творчій коморі можна було власноруч виготовити вишитого рушника в техніці аплікації з круп.
На спортивному майданчику зі штучним покриттям відбувалися козацькі забави. Там усі охочі змогли випробувати себе в спортивних змаганнях. На головній сцені відбулися показові виступи з головних козацьких забав – бойового гопака.
Для охочих зробити селфі та світлини для соціальних мереж було облаштовано три фотозони: арку бажань; український тинок з давніми традиційними одностроями, мальовану вишиванку – панно з українським орнаментом «Вишиванка – твій генетичний код», поступово створене зусиллями усіх охочих, яким видавали пензлики та фарби й допомагали творити велику вишиванку.
Руслана Поник з етномайстерні представляла свою маленьку колекцію традиційного одягу. А на виставці української вишивки 18-19 ст. майстринь села Гончарівка та Багринівці Літинського району охочі могли приміряти стародавні наряди та зробити незабутні фото.
Гастрономічна зона «Чим хата багата» була представлена традиційними та сучасними стравами української кухні. Вареники, канапки з салом, налисники, пиріжки, деруни та багато іншого за день до фесту готували студенти різних навчальних закладів. За кожну одиницю їжі було встановлено символічну ціну. Всі зібрані кошти було використано для благодійності.
Спеціальними гостями фестивалю під відкритим небом був військовий оркестр Нацгвардії України. Під час відкриття події вони влаштували інструментальний концерт, який викликав море овацій. Крім того, військовики привезли з собою польову кухню. Усіх учасників фестивалю безкоштовно частували гречаною кашею з м’ясом, чаєм та хлібом.
На локації «Етнолінгвістичні візерунки» учасники фесту мали можливість взяти участь у міні-змаганнях на знання історії вишиванки, народних прикмет та прислів’їв про вишитий одяг, символів-оберегів українського народу тощо. Переможці отримали фішки на безкоштовне обслуговування на інших зонах фестивалю.
Поетична галявина, організована й проведена студентами-філологами 11-УМ(б) групи та працівниками бібліотеки коледжу, стала своєрідною зоною для душевної і духовної релаксації. Завітали на цю локацію і взяли активну участь у читанні поезії почесні гості свята: поетеса, депутат Вінницької обласної ради Жанна Дмитренко, директор Вінницького Будинку культури учителя Тетяна Мельник, студенти і викладачі Вінницьких транспортного та технічного коледжів, творча малеча з вінницьких санаторіїв і, звичайно, активісти «Словоцвіту» Ліза Орловська, Оксана Некитюк та інші. В роботі поетичної зони взяли участь також члени коледжного драмгуртка під керівництвом поетеси Тетяни Омелянчик.
Організатори фестивалю намагалися донести кожному учаснику, що вишиванка – це не просто елемент гардеробу, це генетичний код кожного українця. Вишиванка зобов’язує людину до гідної поведінки. Вишиванку треба мати в душі. Якщо вона є усередині, то лише тоді людина має право її одягати. Любімо українське, шануймо українське, вболіваймо за українське!


Фестиваль під відкритим небом

Фестиваль під відкритим небом

Фестиваль під відкритим небом

Фестиваль під відкритим небом

Фестиваль під відкритим небом

Фестиваль під відкритим небом