Фотогалерея
Популярні новини
Архів новин
Квітень 2024 (7)
Березень 2024 (12)
Лютий 2024 (9)
Січень 2024 (11)
Грудень 2023 (6)
Листопад 2023 (5)




» » Про участь асистента учня у навчально-виховному процесі

Про участь асистента учня у навчально-виховному процесі

На запити закладів освіти щодо табелювання асистента учня в закладі освіти роз’яснюємо наступне.

Відповідно до ч. 7 ст.26 Закону України «Про повну загальну середню освіту» в освітньому процесі соціальні потреби учнів з особливими освітніми потребами забезпечуються асистентом учня – соціальним робітником, одним із батьків учня або уповноваженою ними особою. Асистент учня допускається до участі в освітньому процесі для виконання його функцій виключно за умови проходження спеціальної підготовки, що підтверджується відповідним документом. Умови допуску асистента учня до освітнього процесу для виконання його функцій та вимоги до нього визначаються центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки. Наказом МОН України від 17.11.2021 року №1236 затверджено Умови допуску асистента учня (дитини) до освітнього процесу для виконання його функцій та вимог до нього ( далі – Умови допуску).

Рішення про допуск асистента учня до участі в освітньому процесі приймає керівник закладу освіти на основі укладення відповідного договору між закладом освіти та асистентом учня за згодою батьків.

Відповідно до п.6 Умов допуску керівник закладу освіти видає наказ про допуск асистента учня (дитини) до освітнього процесу, знайомить його з правилами з охорони праці та Правилами внутрішнього трудового розпорядку.

Асистент учня (дитини) не має права втручатись в освітній процес, надавати будь-які рекомендації педагогічним працівникам закладу освіти.

Оскільки асистент учня (дитини) не є штатним працівником закладу освіти, табель обліку його робочого часу в закладі освіти не заповнюється.

Тому вимоги соціальних служб, які здійснюють оплату соціальних послуг асистенту учня (дитини) щодо ведення табелів обліку робочого часу керівниками закладів освіти є безпідставними.

МОН України своїм листом від 31.08.2020 року довело до органів управління освіти, керівників закладів освіти інструктивно-методичні рекомендації щодо організації навчання осіб з особливими освітніми потребами у 2020-2021 навчальному році, в якому визначило обов’язки як асистента учителя, так і асистента учня.

Асистент учителя є педагогічним штатним працівникам закладу освіти на відміну від асистента учня (дитини), який надає в закладі освіти соціальні послуги відповідно п\п 16 ч.5 ст.16 Закону України « Про соціальні послуги».

Завантажити:pro-uchast-asistenta-uchnya-u-navchalno-vihovnomu-proces.pdf [991,87 Kb] (cкачиваний: 9)

Про участь асистента учня у навчально-виховному процесі