Фотогалерея
Популярні новини
Архів новин
Квітень 2024 (5)
Березень 2024 (12)
Лютий 2024 (9)
Січень 2024 (11)
Грудень 2023 (6)
Листопад 2023 (5)




З візитом до Літина

Створення належних умов навчання для дітей з особливими потребами стає першочерговим завданням для керівників освітніх і навчальних закладів. Адже кількість таких дітей з кожним роком зростає і держава вжила ряд заходів для адаптації таких дітей в звичайне освітянське середовище. Новостворені громади Вінницького району зіткнулись з певними труднощами у організації інклюзивного навчання. Адже на території Вінницького району не створений Інклюзивно-ресурний центр, без висновків, рекомендацій та допомоги якого неможливо організувати інклюзивне навчання в навчальних закладах. А Вінницький міський центр, який обслуговує жителів району досить перенавантажений. Такі центри також мають надавати психолого-педагогічну допомогу дітям з особливими освітніми потребами, надавати консультації педагогічним працівникам та консультативно-психологічну допомогу батькам.
Саме з метою вивчення досвіду створення та діяльності ІРЦ Вінницька та Літинська районні освітянські профспілки організували виїзний семінар керівників відділів освіти та керівників навчальних закладів новостворених ОТГ, директорів тих навчальних закладів, де мають бути створені ОТГ в Літинський район. Учасників семінару гостинно зустрічали в.о. начальника відділу освіти Літинської РДА Плахотнюк Ж. І., голова Літинської районної профспілки працівників освіти Медвідь О.О., керівник Літинського ІРЦ Морква В.О., директор методичного кабінету Бондарчук О.О.
Рішенням Літинської районної ради восени 2019 р. створено комунальний заклад «Інклюзивно-ресурсний центр Літинської районної ради». Кошти на фінансування його діяльності виділила держава, а районна рада виділила приміщення та кошти на придбання необхідного обладнання.
Новостворений ІРЦ розташований на базі Літинської СЗШ І-ІІІ ступенів №1. У закладі створено комфортні умови для навчання та виховання дітей з особливими освітніми потребами, кімнати облаштовано меблями, необхідною технікою та обладнанням.
Центр має освітні осередки, зокрема, для занять лікувальною фізкультурою, іграми, куточок логопеда та куточок відпочинку. В штатному розписі центру є психолог, спеціаліст з лікувальної фізкультури, логопед, дефектолог.
Учасники семінару мали можливість ознайомитись з умовами праці працівників центру, особливостями його функціонування та фінансування діяльності.
Керівник Літинського ІРЦ Морква В.О. детально проінформувала про усі етапи створення Літинського ІРЦ, формування штатів та пошук необхідних спеціалістів. Працівники ІРЦ розповіли про зміст та форми роботи з особливими дітьми, про необхідне обладнання для надання допомоги таким дітям. Освітяни Вінницького району з цікавістю слухали про проведення занять з лікувальної фізкультури в обладнаному спортивному кабінеті та отримали відповіді на власні запитання.
Учасники семінару також відвідали літературно-меморіальний музей та садибу письменника М. Стельмаха у с. Дяківці. Освітяни ОТГ Вінницького району дякують голові Літинської районної профспілки працівників освіти Медвідь О.О. за чудово організований семінар.

З візитом до Літина

З візитом до Літина

З візитом до Літина