Фотогалерея
Популярні новини
Архів новин
Березень 2024 (4)
Лютий 2024 (9)
Січень 2024 (11)
Грудень 2023 (6)
Листопад 2023 (5)
Жовтень 2023 (8)




» » У ФОРМАТІ «ЩО? ДЕ? КОЛИ?» — «СЛОВО ТАРАСА ШЕВЧЕНКА ДЛЯ ВСІХ ПОКОЛІНЬ»

У ФОРМАТІ «ЩО? ДЕ? КОЛИ?» — «СЛОВО ТАРАСА ШЕВЧЕНКА ДЛЯ ВСІХ ПОКОЛІНЬ»

2014 рік було оголошено Роком Тараса Шевченка. Задумувалось, що не лише в березневі дні, традиційний час вшанування великого Кобзаря, будуть проводитись різноманітні заходи (конкурси, виставки, відкриття пам’ятників і т.п.), але чим далі від 9 березня, тим менше згадок про Шевченка.

У стінах нашого університету відзначення ювілею видатного мислителя, поета,художника, громадського діяча – Тараса Шевченка – розпочалось ще в лютому. Під час святкування Дня рідної мови, в рамках занять з практичної культурології, було зроблено спеціальний шевченківський поетично-музичний блок. Шевченківська тема була провідною на пленарному засіданні секції гуманітарних наук чергової студентсько-викладацької конференції ВНТУ. У кінці березня відбувся конкурс читців-інтерпретаторів поезії Тараса Шевченка.
На початку квітня тема Шевченка постала в форматі інтелектуальної гри «Що? Де? Коли?». Цього разу це було не звичне студентське змагання, а поєднання в одному колективі й студентів. і викладачів. Згідно регламенту турніру до участі допускались тільки такі змішані команди.
У боротьбу за перемогу в турнірі та призи від студентського та викладацького профкомів ВНТУ вступили 14-ть команд, що представляли всі вісім начальних інститутів нашого університету. Нелегко давалась їм турнірна дистанція, було чимало складних запитань.
На картині Тараса Шевченка 1856-го року зображений самотній уродженець Нью-Йорка. Ми не просимо назвати три букви, які ми додали в попереднє речення. Дайте відповідь: Хто намальований на цій картині?
Відповідь: Робінзон Крузо.
Коментар: Картина так і називається — "Робінзон Крузо". Робінзон народився в Йорку. Це місто згадується в повній назві роману Дефо "Життя й незвичайні та дивовижні пригоди Робінзона Крузо, моряка з Йорка, ...".
Зала засідань Ученої ради ВНТУ, де проходив турнір, була переповнена емоціями гравців, як від розгаданих запитань, так і нездоланних, хоча часто команди були майже поруч з правильною відповіддю.
Вона – це ідеал українського патріотизму. Про власну велику простору НЕЇ пише й Шевченко, і Куліш, і галицькі будителі. Наведіть українське прислів’я, де фігурує вона, в якому характеризується певний інформаційний стан промовця.
Відповідь: Моя хата скраю, я нічого не знаю.
Після півторагодинної битви інтелектів, визначилась трійка призерів у наступному складі:
1-е місце «Шайка програмістів» (ІнІТКІ)
2-е місце «Сон Дарта Вейдера» (ІнАЕКСУ)
3-є місце «Apple» (ІнЕЕК)
На переможців інтелектуального турніру чекали призи від профкомів співробітників та студентів університету.
У ФОРМАТІ «ЩО? ДЕ? КОЛИ?» — «СЛОВО ТАРАСА ШЕВЧЕНКА ДЛЯ ВСІХ ПОКОЛІНЬ»

Студентсько-викладацька «Шайка програмістів» Інституту інформаційних технологій та ком'ютерної інженерії