Фотогалерея
Популярні новини
Архів новин
Квітень 2024 (5)
Березень 2024 (12)
Лютий 2024 (9)
Січень 2024 (11)
Грудень 2023 (6)
Листопад 2023 (5)




» Засідання ради Вінницької районної організації Профспілки працівників освіти і науки

Засідання ради Вінницької районної організації Профспілки працівників освіти і науки

20 лютого 2015 р. відбулося перше засідання новообраної Ради Вінницької районної організації Профспілки працівників освіти і науки.
Участь у засіданні ради взяли голова Вінницької обласної організації Профспілки працівників освіти і науки Пугачов С.Г., юрист обласної організації Профспілки Кутик О.А., голова Вінницької районної ради Сітарський С.М., начальник відділу освіти Осіпчук Н.В.
Головним питанням порядку денного стало обговорення основних показників освітянського бюджету 2015 р.
Голова Вінницької обласної організації Профспілки працівників освіти Пугачов С.Г. повідомив про заходи, які вживала Профспілка освітян напередодні прийняття бюджету на 2015 рік щодо недопущення суттєвого скорочення надбавок до зарплати освітян, підвищення навантаження та пільгового стажу, підвищення наповнюваності класів та груп та ін. Завдяки активним діям Профспілки вдалось не допустити прийняття даних заходів. Проте, уряд не зупиняється в своїх намірах і надалі вирішувати проблеми бюджету за рахунок освітян. Свідченням цього є те, що в пропозиціях щодо внесення змін до державного бюджету передбачено скорочення видатків на освіту на 120 млн. грн. Крім того, Міністерством фінансів України підготовлено проект розпорядження Кабінету Міністрів України «Про схвалення проекту Основних напрямів бюджетної політики на 2016 рік», що надійшов на погодження до Спільного представницького органу об’єднань профспілок, яким пропонується подальше звуження трудових прав та соціально-економічних інтересів освітян. Згідно цього документу Державний бюджет України на 2016 рік передбачає збільшення обсягу педагогічного навантаження в окремих типах навчальних закладів, зменшення кількості годин в навчальних планах загальноосвітніх навчальних закладів, підвищення наповнюваності класів у школах та групах дошкільних навчальних закладів, перегляду нормативів поділу класів при вивченні окремих предметів, оптимізацію мережі закладів освіти, насамперед, малокомплектних навчальних закладів та чисельності кафедр у вищих навчальних закладах, перегляду нормативів оплати за проживання у гуртожитках навчальних закладів, скорочення видатків навчальних закладів та установ освіти, перегляд умов оплати праці сумісників та за тимчасово відсутніх працівників, передачу на місцеві бюджети фінансування вищих навчальних закладів І-II рівнів акредитації, скорочення державного замовлення на підготовку кадрів тощо.
Юрист обласної організації Профспілки Кутик О.А. повідомила про те, що обласною адміністрацією дано доручення забезпечити по всіх навчальних закладах області виплату 20% надбавки за престижність педагогічної праці. Окремо юристконсульт зупинилась на правилах здійснення індексації зарплати, зауваживши, що на сьогодні немає жодних правових підстав її не проводити. Також Кутик О.А. нагадала про недопущення примусового відправлення працівників навчальних закладів у відпустки за власний рахунок та невиплати на умовах колдоговорів заробітної плати за період закриття закладів в зв’язку з карантином.

У своєму виступі начальник відділу освіти Осіпчук Н.В. детально проаналізувала освітянський бюджет шкіл та повідомила, що він передбачає в повному обсязі захищені статті — виплату заробітної плати, усіх існуючих на сьогодні надбавок та доплат, індексацію, оплату заміни тимчасово відсутніх працівників, виплату відшкодувань за відрядження, 20% надбавки за престижність педагогічної праці, 30% винагороди педпрацівникам, допомогу на оздоровлення педпрацівникам, доплати за шкідливі умови праці молодшому обслуговуючому персоналу.
Дещо інша ситуація з фінансуванням ДНЗ. В зв’язку зі зміною порядку формування їх бюджетів в частині дошкільних закладів існують фінансові проблеми. Вона також повідомила, що суттєво знижено видатки на утримання ДЮСШ “Десна” та районного методичного центру. Це, в свою чергу, може призвести до скорочення штатів в даних установах. З районного бюджету виділено також понад 1 млн. грн. на забезпечення до кінця навчального року безоплатного харчування та підвезення учнів.
Голова районної організації Профспілки освітян П’ятак М.М. зауважив, що невирішеними проблемами освітянського бюджету є відсутність коштів на проведення індексації зарплати працівникам ДНЗ, відсутність коштів на виплату допомоги на оздоровлення та винагороди працівникам молодшого обслуговуючого персоналу як шкіл так і садочків, відсутність коштів на підвезення педагогів, зниження до 10% надбавки за престиж в ДНЗ смт. Вороновиця, сіл Бохоники, Писарівка, Малі Крушлинці. Він зауважив, що районна організація Профспілки буде відстоювати право освітян на оплату праці на умовах чинного законодавства усіма законними способами, в т.ч., якщо доведеться, і зверненнями до суду.
Пугачов С.Г. зауважив, що знову виключно від Профспілки буде залежати чи вдасться уряду реалізувати свої наміри. Адже, як показує практика, жодній політичній партії або громадській організації нецікаві соціально-економічні проблеми освітян. Вони згадають про працівників освіти лише тоді, коли розпочнеться чергова виборча компанія.
Голова районної ради Сітарський С.М. розповів учасникам засідання про перспективи реформи самоврядування, підвищення самостійності територіальних громад. Сітарський С.М також пообіцяв розглянути усі пропозиції освітянської Профспілки при розгляді порядку денного чергової сесії районної ради.
В обговоренні питань порядку денного взяли участь окремі голови профкомів.

За результатами обговорення учасники засідання прийняли такі рішення:
- звернутись до районної ради, РДА з проханням виділення додаткових коштів на фінансування проведення індексації працівникам ДНЗ та НВК (біля 800 тис. грн.); виплату заробітної плати працівникам ДЮСШ (100 тис. грн.); видатків на утримання КУ ВРМЦЗО (80 тис. грн.);
- звернутись до селищного голови смт. Вороновиця, сільських голів с. Бохонники, с. Малі Крушлинці , с. Писарівка з проханням відновити розмір надбавки за престиж педагогічної праці працівникам ДНЗ — 20%;
звернутись до районної ради з пропозицією спрямувати частину коштів, які передбачались на фінансування пришкільних таборів на забезпечення безкоштовного підвезення педагогів ЗНЗ та ДНЗ;
- звернутись до сільських та селищних рад, з проханням виділити кошти на безкоштовне підвезення педагогів ЗНЗ та ДНЗ;
- звернутись до відділу освіти з проханням забезпечити безкоштовне підвезення педагогів ЗНЗ та ДНЗ шкільними автобусами.
Крім того, було прийнято звернення до комітету Верховної ради України з питань науки та освіти щодо скасування рішення про примусове переведення фінансування ДНЗ з сільського бюджету до районного та заборони фінансування ДНЗ з двох бюджетів (сільського та районного).
Засідання ради Вінницької районної організації Профспілки працівників освіти і науки

Засідання ради Вінницької районної організації Профспілки працівників освіти і науки