Фотогалерея
Популярні новини
Архів новин
Квітень 2024 (6)
Березень 2024 (12)
Лютий 2024 (9)
Січень 2024 (11)
Грудень 2023 (6)
Листопад 2023 (5)




» » » Про невиплату або зменшення надбавки за престижність педагогічної праці та винагороди за сумлінну працю

Про невиплату або зменшення надбавки за престижність педагогічної праці та винагороди за сумлінну працю

На запити з місць надаємо зразок звернення щодо невиплати або зменшення надбавки за престижність педагогічної праці.
Відповідно до ст. 57 Закону України «Про освіту» держава гарантує та забезпечує педагогічним працівникам виплату щорічної грошової винагороди в розмірі до одного посадового окладу (ставки заробітної плати) за сумлінну працю, зразкове виконання покладених на них обов’язків.
Постановою Кабінету Міністрів України від 11 січня 2018 року №23 внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 23 березня 2011 року №373 «Про встановлення надбавки педагогічним працівникам дошкільних, позашкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів, вищих навчальних закладів 1-П рівнів акредитації, інших установ і закладів незалежно від їх підпорядкування», якою встановлено надбавку за престижність педагогічної праці в граничному розмірі 30 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати), але не менше 5 відсотків.
З 1 січня 2018 року надбавка в розмірі не менше 20 відсотків встановлюється керівникам шкіл, в яких апробовують державний стандарт початкової освіти відповідно до концепції реалізації державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти «Нова українська школа», їх заступникам, посади яких віднесені до посад педагогічних працівників, вчителям таких шкіл, а також керівникам шкіл, в яких навчання хоча б в одному з початкових класів здійснюватиметься за державним стандартом початкової освіти в рамках реалізації зазначеної Концепції, їх заступникам, посади яких віднесені до посад педагогічних працівників, вчителям таких класів зазначених шкіл.
Відповідно до ч.2 ст.8 Закону України «Про оплату праці» умови розміру оплати праці працівників установ та організацій, що фінансуються з бюджету, визначаються Кабінетом Міністрів України.
Отже, всі доплати педагогічним працівникам, які передбачені постановами Кабінету Міністрів, як-то: надбавка за престижність, стаж педагогічної роботи, винагорода за сумлінну працю та інші, є обов’язковим для виплати як складові заробітної плати та державні гарантії в оплаті праці, не зважаючи на те, є вони стимулюючого чи іншого характеру.
Позбавлення педагогічних працівників надбавки за престижність, винагороди за сумлінну працю змінить умови праці та зменшить розміри оплати праці цих категорій працівників, що призведе до порушення їх прав, передбачених ч.2 ст.8 Закону України «Про оплату праці», ст. 57 Закону України «Про освіту», постанов Кабінету Міністрів України №373 від 23.03.2011 року, №23 від 11 січня 2018 року, №898 від 5 червня 2000 року .
Відповідно до п.4 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.1993 року №102, заробітна плата виплачується педагогічним працівникам шкіл, закладів дошкільної освіти згідно тарифікацій, які затверджені станом на 5 вересня 2018 року за погодженням із профспілковими комітетами, та не може бути зміненою протягом 2018-2019 навчального року до його закінчення.
Зміна розмірів ставок заробітної плати й посадових окладів, інших додаткових виплат здійснюється у випадках, передбачених п.5 Інструкції.
Отже, законних підстав змінювати надбавку за престижність в бік зменшення серед навчального року немає.
Крім того, працівники не попереджені за два місяці про зміну умов оплати праці в бік зменшення порівняно з тарифікацією, складеною та затвердженою на 2018-2019 навчальний рік, що є порушенням ст. 103 Кодексу Законів про Працю України.
У ст.98 КЗпП України зазначено, що оплата праці працівників, що фінансуються з бюджету здійснюється на підставі законів та інших нормативно-правових актів України, генеральної, галузевих, регіональних угод, колективних договорів.
Галузевою, обласною, районною угодами та колективними договорами закладів освіти передбачено здійснювати виплату надбавки за престижність педагогічним працівникам в розмірі не менше 20 відсотків ставки заробітної плати ( посадового окладу), щорічної грошової винагороди за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків – у розмірі не менше 50% посадового окладу, ставки заробітної плати.
Виходячи з вище викладеного, зменшення надбавки за престижність педпрацівникам закладів загальної середньої та дошкільної освіти та невиплата винагороди за сумлінну працю або зменшення її розміру менше 50% призведе до порушення їх прав на оплату праці згідно тарифікацій до 31 травня 2019 року, а також порушення перелічених законів, постанов Кабінету Міністрів України, угод та колективних договорів.
Відповідно це призведе до невдоволення працівників діями влади, що є неприпустимим.
Рекомендуємо районним ( міський) організаціям Профспілки спільно з відділами освіти, органами влади віднайти фінансову можливість збереження розміру надбавки педпрацівникам за престижність в розмірі 20%, встановлену станом на 5.09.2018 року до 31.05.2019 року, а також виплатити винагороду за сумлінну працю в розмірі не менше 50% відповідно до п.п. 6.1.2, 6.3.30 Угоди між Департаментом освіти і науки Вінницької обласної державної адміністрації та комітетом Вінницької обласної організації Профспілки працівників освіти і науки на 2017-2020 роки.